Childsurgery Vietnam

Facebook paginaVolg ons op twitter

Wilde Ganzen steunt ons werk

Keurmerk Goede Doelen verleend op 3 juli 2009Geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling

Instituut Fondsenwerving

 

donate from over the world

Sitemap

U bent hier:
  1. Home
  2. > Onze missie
  3. > Voorbeelden
  4. > Biggen
Doneren!

Wat een big voor een kind kan betekenen

In 2006 werden we gewezen op een gezin met twee opgroeiende zeer zwaar gehandicapte kinderen. Er moest steeds een van de ouders thuis zijn wat de inkomstenverwerving stevig in de weg stond. Typisch een geval waar je hulp kunt bieden met een microgift. We hebben steun verleend in de vorm van een nest biggen.

In 2007 hebben we tijdens een reis naar de provincie Ha Giang zelf de familie bezocht. Van de biggen was een zwangere zeug over, de volgende generatie biggen was hiermee in aantocht. Pratend met de vader bleek dat er wel ondersteuning werdDe zwangere zeug, de volgende generatie biggen verleend vanuit de overheid, maar die bestond voornamelijk uit een rantsoen rijst. Voor een goede voeding was vooral meer groente nodig en soms wat vlees.

De beide gehandicapte jongens lagen in feite de hele dag op een breed bed. Niet in staat zelf hun lichaam te gebruiken. De oudste, die er mentaal nog het beste aan toe was, keek graag door het raam en genoot van contact met een toevallige voorbijganger, bijvoorbeeld een buurjongetje.

 

 Even contact hebben
Hij leek ook wel te begrijpen wat er tegen hem werd gezegd maar kon er niet op een te begrijpen wijze op reageren. Lichamelijk was hij tot niets in staat.

Dat zo'n familie de jongens thuis heeft is een bittere noodzaak, faciliteiten om ze ergens onder te brengen zijn voor hen niet weggelegd.

We kwamen voor nog een onaangename verrassing te staan. De woning was klein en enkele jaren ervoor herbouwd, een wrakke hut werd toen een stenen onderkomen. Door misverstanden bleek de bijdrage van de overheid, die dit had gestimuleerd, verre van toereikend en ontstond er een bouwschuld bij de bank wat maandelijks beslag legde op een deel van het inkomen. Een buur had een nog ontbrekend gedeelte rentevrij uitgeleend. Maar hij stond wel meteen op de stoep toen de biggen werden verkocht om de schuld dan maar meteen te laten vereffenen. Voor hem misschien de enige reële kans om zijn geld weer terug te krijgen. De winst van het afgelopen jaar kon daarmee nog steeds niet in extra voeding worden omgezet. Dat hadden we wel op het oog gehad. Als we opnieuw in de buurt komen willen we bekijken of we nog een volgende stap met de familie kunnen zetten.